Mons Kallentoft/arkiv Foto: SVT

Kallentofts tv-serie i Linköping kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet från Linköpings kommun att satsa nästan fyra miljoner kronor på inspelning av en tv-serie, överklagas nu till förvaltningsrätten av advokat Gustav Sandberg.

Gustav Sandberg, som privatperson, anser att kommunen bör satsa skattepengar på annan verksamhet än att finansiera den tv-serie som bygger på Linköpingsfödde Mons Kallentofts kriminalböcker, skriver Corren.

– Jag blir irriterad över att man så lättvindigt gör av med så mycket av skattebetalarnas pengar. Att spela in kriminalfilm är inte kommunens sak, säger Gustav Sandberg, till tidningen.

”Det sticker i ögonen”

Han tycker att man istället ska satsa pengarna på barn och ungdomar inom kommunen.

– I området där jag bor har vi kämpat i tio år för att få en fotbollsplan. Men hela tiden skyller man på att det inte finns pengar. Och så ser jag att ett filmbolag i Stockholm får pengar utan vidare. Det sticker i ögonen, säger Gustav Sandberg.

Satsningen har kritiserats

Politikerna i Linköpings kommun har beslutat sen tidigare att stötta och sponsra filmatiseringen med 3,7 miljoner kronor av Mons Kallentofts böcker om Malin Fors i Linköping.

Bland annat kommer det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden att låna ut boende till 20 personer gratis i åtta månader, till filmteamet som ska göra tv-serien.

Medan kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) tycker att det är ”En gyllene chans för Linköping” , så har flera kritiska röster hörts angående filmsatsningen.

LÄS MER: Linköping sponsrar Kallentofts tv-serie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.