– Mer rimligt att gynna näringslivet lokalt än ta från de behövande, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd. Foto: Carl Larsson

Kritik mot att låna ut lägenheter till filmteam

Uppdaterad
Publicerad

Stångåstaden i Linköping kommer att låna ut bostäder gratis till Mons Kallentofts filmteam. Beslutet har mötts av kritik.

Det kommunala bostadsbolaget Stångåstadens styrelse beslutade nyligen om att låna ut boende till 20 personer gratis i åtta månader till filmteamet som ska göra tv-serie av Mons Kallentofts böcker om Malin Fors i Linköping. Beslutet har mötts av kritik, både i sociala medier och i oppositionen.

– Det är uppåt väggarna, när vi har behov av bostäder till studenter, ungdomar och nyanlända så ska man ge dem till folk som jobbar med kommersiell verksamhet. Vi har fantastiska hotell här i stan och det vore mer rimligt att gynna näringslivet lokalt än ta från de behövande, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd.

Ska inte sponsra filminspelningar

Även Moderaterna har uttryckt att de inte anser att det ligger i hyresgästernas intresse att sponsra filminspelningar.

– Det är viktigt att Stångåstaden ska tillvarata hyresgästernas intressen, säger kommunalråd Catharina Rosencrants (M) som sitter i Stångåstadens styrelse.

Vill stänga om sig

Men kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) ser att de 20 lägenheterna är bra investerade pengar för Linköping.

 – Om man ska vistas i en kommun i åtta månader som den här inspelningen ska vara så vill man nog gärna ha någon form av boende där man kan gå in och stänga dörren om sig när inspelningen är klar. Vi tittar på olika former av boende, hotell och annat, säger hon.

Se här TV-inslaget : Linköping sponsrar Kallentofts TV-serie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.