Ivans ljusinstallation hyllar textilindustrin och hans egna förfäder

Uppdaterad
Publicerad

Norrköping Light Festival har dragit igång. I en av ljusskapelserna lyfter Ivan Wahrens fram sin släkts Norrköpingshistoria

För sjunde året i rad bjuds det på ljusinstallationer runt om i centrala Norrköping. I år är det över 40 ljusinstallationer som visas upp under december och januari. En del av verken har varit med tidigare år, men det finns flera nykomlingar också. En ny skapelse är ”Spinning Jenny”, en hyllning till stadens textilhistoria skapad av Ivan Wahren, född och uppvuxen i Norrköping:

– Jag gjorde min första ljusinstallation här i Norrköping när jag var 15 år och fick sköta ljuset på Lilla teatern, det var där kärleken till ljus uppstod.

Norrköping

De senaste tio åren har han arbetat över hela världen med ljusarrangemang och de senaste åren har det blivit allt mer stora ljusinstallationer i städer som den som nu byggts på Campus Norrköping, universitetsbyggnaden vid strömmen. Där fick han chansen att hylla sina förfäder.

Hör honom berätta om verket i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet