Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar SVT Nyheter Öst:s reporter Axel Brantemo mer åtalet som väntas väckas. Foto: SVT Design / Niklas Luks / montage: Axel Brantemo/SVT.

Här är de misstänkta för gängmorden i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ett dubbelmord utanför en nattklubb och ett mord utanför en snabbmatsrestaurang. Nu inleds rättegångsprocessen mot männen. Nedan kan du ta del av SVT Nyheter Öst:s kartläggning av offren och de sex misstänkta männen.

Offer:

Den femte december 2019 sköts två män ihjäl utanför en nattklubb i Norrköping. Foto: SVT Design.

Man, 39 år, Linköping: Pekas ut som en ledargestalt i No Surrender MC. Mannen var under flera år en aktiv del i gängmiljön i både Linköping och Norrköping. Innan No Surrender MC kom till Sverige hade mannen kopplingar till, det i regionen avsomnade, mc-gänget Black Cobra. 2018 dömdes mannen  till två års fängelse efter ett utpressningsförsök i Norrköping. Innan sin död hade han nyligen kommit ut från fängelset.

Man, 45 år, Örebro län: Kopplas också till det kriminella nätverket No Surrender MC, men anses inte ha haft någon ledande funktion. Han har inte dömts för någon allvarligare brottslighet. Mannen har tidigare dömts för till exempel narkotikabrott.

Den 10 april sköts en man till döds utanför en snabbmatsrestaurang i Norrköping. Foto: SVT Design.

Man, 37 år, Norrköping: Var medlem och ledargestalt i regionen för den kriminella grupperingen No Surrender MC. Utsattes den 22 januari även för ett bombdåd mot sin lägenhet i Norrköping. 2018 dömdes han till ett år och sex månaders fängelse för försök till utpressning. Han dömdes i målet tillsammans med den 39-åriga mannen från Linköping, som sköts till döds utanför nattklubben.
37-åringen sköts till döds i en svart Mercedes utanför en snabbmatsrestaurang på Ingelstaområdet i Norrköping den 10 april 2020. I bilen färdades också en 31-årig man som överlevde attacken. 31-åringen bodde på Ådalagatan i Linköping vid tiden för den stora explosionen den 7 juni 2019.

Misstänkta:

Sammanlagt sex personer är häktade misstänkta för delaktighet i morden. Foto: SVT Design.

Man, 31, Norrköping: ”Ledaren”: Misstänks för medhjälp till mord och mordförsök. Tidigare dömd till tre år och tre månaders fängelse för bland annat grov misshandel och rån. Han har figurerat i utredningen gällande den så kallade ”Landvetterbomben”, men avskrivits.

Enligt åklagaren har mannens roll varit att planera utförandet av båda morden. Han har dessutom organiserat de andras medverkan och deltagit i att skaffa vapen, ammunition, flyktbil och planerat genomförandet av morden. 

Man, 28 år, Norrköping: ”Lockbetet” : Misstänkts för mord och mordförsök, samt grovt vapenbrott. Är styrelsesuppleant i ett mindre bolag i Stockholm. Mannen har tidigare dömts till skyddstillsyn för narkotikabrott och avtjänat fängelsestraff på två månader.

Mannen misstänks endast för inblandning i Ingelstamordet. Hans roll har enligt åklagaren varit att agera lockebete. Via meddelanden har han lockat 37-åringen till Ingelsta. Han ska dessutom ha försökt göra en avledningsmanöver i Navestad genom att avfyra flera skott med en pistol i hopp om att locka polisen dit istället för till Ingelsta.

Man, 24 år, Norrköping: ”Föraren”: Misstänks för mord och mordförsök. Har tidigare dömts till två månaders fängelse och skyddstillsyn för misshandel.

Enligt åklagaren är manen inblandad vid båda mordtillfällena. Vid nattklubbsmorden ska han ha avfyrat en pistol mot de två männen som sedan avled. Han ska även ha kört flyktbilen. I mordet vid Ingelsta körde han bilen som användes vid brottet. 

Man, 34 år, Norrköping: ”Skytten”: Misstänks för medhjälp till mord och mordförsök. Han är inte dömd för någon allvarlig brottslighet tidigare.

Mannen har enligt åklagaren varit delaktig vid båda morden. Vid båda tillfällena var det, enligt åklagaren, han som sköt med automatkarbin mot offren. I Encrochat har ledaren lovordat mannens talang med vapnet kalasjnikov.

Man, 27, Linköping: ”Fixaren”: Misstänks för medhjälp till mord och mordförsök. Har tidigare dömts till fängelse i två år för grovt vapenbrott. Han frikändes dock i hovrätten för den delen i åtalet och straffet för övriga brott sänktes till en månad.

Enligt åklagaren har hans roll varit att bland annat skaffa flyktbil som användes vid skjutningen. Mannen åtalas bara för inblandning i Ingelstamordet.

Man, 29, Norrköping: ”Vapenfixaren”: Misstänks för medhjälp till mord och mordförsök i Norrköping, samt grovt vapenbrott.  Han är inte dömd för tidigare allvarlig brottslighet. Mannen kan kopplas till en tatueringsstudio i Norrköping som i december 2020 utsattes för brandattentat.

Enligt åklagaren har hans roll i morden varit att tillhandahålla vapen. Han har förvarat vapen mot ersättning och levererat vapen till skyttarna.

Enligt researchföretaget Acta Publicas kartläggning av No Surrender MC är det troligt att flera av de misstänkta personerna har koppling till Bandidos MC:s stödgruppering X-team och/eller det kriminella Hageby-Navestad-nätverket i Norrköping.

Enligt kartläggningen har No Surrender MC under en längre period haft en konflikt med X-team om narkotikamarknaden i Linköping. Den konflikten har lett till flera våldsamheter i regionen. Bland annat kopplas bomben på Ådalagatan 2019 till konflikten, eftersom en No Surrender-medlem stod skriven på adressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet