Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kockarna Jenny och Matilda i Vadstena sprider matglädje hos förskolebarnen Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Kockarna Jenny och Matilda i Vadstena sprider matglädje hos förskolebarnen

Uppdaterad
Publicerad

På förskolan Blanka i Vadstena jobbar kockarna Jenny Ingman och Matilda Källstrand med måltidpedagogik. Nu kan deras engagemang och arbete med att få barnen nyfikna på mat, prisas som årets ”Bästa matglädjeförskola”.  

– Måltidpedagogik är ett sätt för barnen att lära och upptäcka mat – på ett lekfullt och roligt sätt. Att vi har gått till final i tävlingen är ett kvitto på att vi gör något bra, och som vi har trott på hela tiden, säger Jenny Ingman.

”Alla är med på tåget”

Vid en bänk i köket håller kollegan Matilda Källstrand på att förbereda dagens lunch. Idag bjuds det på kebab med klyftpotatis och sås.    

– Vi har så roligt här i köket, och ett fint samarbete med rektor och annan personal. När alla är med på tåget är det lätt att jobba med sådana saker som matsvinn, hållbarhet och måltidspedagogik, säger hon.

Som ett exempel har vi månadens grönsak – då vi går runt med en bricka för att visa och prata om den aktuella grönsaken. Det tycker barnen är roligt och spännande, berättar Matilda Källstrand vidare.

Högre matpriser kräver

Men att ha stora ambitioner i köket kan var en riktig utmaning i dessa tider – då matpriserna har rusat i höjden. 

– Det är klart att det är svårt, men vi får försöka ta tillvara på det som går och ligga några steg före i planeringen, säger hon.

– Det har blivit allt tuffare, det gäller att ha koll på kampanjer. Maträddaruppdraget med barnen är jätteviktigt för oss, säger Jenny Ingman. 

 Tävlingen avgörs i Stockholm den 8 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.