När personer som har tagit narkotika kissar följer narkotikarester med ner i toaletten. Foto: SVT

Kommunerna med mest knark i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Valdemarsvik, Motala och Norrköping har mest narkotikarester i avloppsvattnet. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen i Östergötland.

Det som försvinner ner i toaletten kommer upp i avloppsvattnet. Och utifrån den enkla devisen kan man mäta och räkna ut ungefär hur stort narkotikaanvändandet är i de östgötska kommunerna.

I videoklippet här ovanför kan du se vilka kommuner som har de högsta halterna av olika narkotiska preparat.

Ökning sedan året innan

Vid tre tillfällen under 2018 har man under 72 timmar, en helg, mätt halterna av amfetamin, kokain och cannabis i avloppsvattnet i reningsverken.

Det har skett en ökning sedan mätningarna året innan. Och enligt en rapport från Länsstyrelsen i Östergötland har man uppmätt så mycket narkotikarester att det tyder på att det finns grupper med narkotikanvändare ”som sannolikt är okända för myndigheterna”.

Kokainrester i dricksvattnet

Reningsverket fångar upp allt cannabis och nästan allt amfetamin. Men en stor del av kokainresterna följer med vattnet vidare – till vattenkranen i ditt kök.

Hur mycket kokainrester som finns i dricksvattnet i de olika kommunerna kan du se i klippet här ovanför.

Rapporten heter ”Narkotikaspår i avloppsvattnet 2018”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer