Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Conny Bohlin, vd för arrangörsbolaget, visar platsen där depån kommer att ligga om GGN genomförs i Hejdeby utanför Visby. Foto: SVT

Här är nya arenan för enduroklassikern på Gotland

Publicerad

Efter 40 år tvingades man lämna Tofta skjutfält. Gotland Grand National, GGN, planeras nu närmare Visby, i Hejdeby.

För ett halvår sedan kom beskedet att världens största endurotävling Gotland grand national, med omkring 3000 startande, inte längre fick använda Tofta skjutfält som tävlingsbana, något man gjort i närmare 40 år. Försvarsmakten behövde ha fältet för sig själva.

Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att hitta en ny plats på Gotland för att kunna genomföra tävlingen i höst.

Arrangören, Nordic Sport & Event, hoppas kunna få de tillstånd som krävs så fort som möjligt. Detta så att man kan börja bygga banan och de anläggningar som krävs.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så blir nästa steg i ärendet om GGN

Något som kan bli avgörande i frågan om den nya bansträckningen är hur Länsstyrelsen på Gotland kommer att agera. Länsstyrelsen uppger att arrangören kommer att behöva göra en miljökonsekvensbeskrivning, MKB. Men hur omfattande den ska vara kommer länsstyrelsen ta beslut om inom kort. Blir det krav på en stor MKB så kan det dra ut på tiden så pass att arrangemanget hotas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.