Jordgubbar innehåller över tjugo olika bekämpningsmedel enligt EWG. Foto: TT/ Gorm Kallestad

Frukt och grönsaker – de innehåller flest bekämpningsmedel

Publicerad

Vilka grönsaker, frukt och bär innehåller mest spår av bekämpningsmedel?
Miljöorganisationen Environmental Working Group, EWG, har sammanställt en global lista.

Proverna har tagits från konventionella odlingar och enligt EWG så är det jordgubbar som toppar listan. Inte mindre än 22 olika rester av bekämpningsmedel (växtskyddsmedel och biocider) hittades i frukten, och och en tredjedel av alla prover innehöll minst tio bekämpningsmedel.

Spenat, nektarin, äpple och vindruva, är andra frukter och grönsaker som placerar sig högt upp på listan.

Låga halter i avocado

De som innehåller minst rester är avocado och sockermajs. Endast 1-2 procent av proverna påvisade några bekämpningsmedelrester.

Se EWG:s lista nedan.

Grödor som besprutas med växtskyddsmedel. Foto: TT/LARS-GUNNAR BENGTSSON

Hur ser det ut i Sverige?

I Sverige hittar vi ingen sammanställd lista över konventionellt svenskodlade frukt och grönsaker, men i en rapport från livsmedelsverket 2016 står det att i jordgubbar från Sverige påträffades bekämpningsmedel i 27 av 30 prov. Ett av proven innehöll sex olika ämnen. Dock var halterna i alla 30 proverna generellt låga i förhållande till tillåtna gränsvärden.

– Generellt var det många år sedan som vi hade några mätbara högre halter över tillåtna gränsvärden i svenskodlade grödor, säger Petra Fogelberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Tre procent av de svenska frukt och grönsakerna innehöll fem eller fler olika ämnen, men inget prov av totalt 60 innehöll resthalter som överskred gränsvärdet.

– Vi har färre ämnen som vi hittar i svenskodlade frukt och grönsaker jämfört med utlandsodlade och det på grund av vårt kalla klimat där vi inte behöver använda lika många olika växtskyddsmedel. Utöver det har vi också färre produkter som är godkända i Sverige, säger Petra Fogelberg.

Se tio i topp listan enligt EWG:

Visa

De frukter och grönsaker som innehöll mest rester av bekämpningsmedel:

1. Jordgubbar

2. Spenat

3. Nektarin

4. Äpple

5. Vindruva

6. Persika

7. Körsbär

8. Päron

9. Tomat

10. Selleri

--------------------------------------------------------------------------------------------------

De frukter och grönsaker som innehöll minst rester av bekämpningsmedel:

1. Avokado

2. Sockermajs

3. Ananas

4. Kål

5. Lök

6. Ärtor

7. Papaya

8. Sparris

9. Mango

10. Aubergine

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer