Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt. Foto: Olle Wande, Kicki Lundgren, Jan Löfstedt.

Här är vinnarna av dokumentärfotopriset 2020

Uppdaterad
Publicerad

Arbetets museum i Norrköping har nu utsett årets vinnare av Dokumentärfotopriset. Priset går till tre de tre yrkesverksamma fotograferna Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt.

Se några av fotografernas bilder i klippet ovan.

Priset har delats ut av museet sedan 2001 för bildverksamhet med dokumentär inriktning. Det är ett stipendium som har instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och för att stimulera samtidsdokumentation. Årets vinnare är Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Peter Löfstedt.

Norrköping

Här är motiveringarna till priserna:

Anna Tärnhuvud får 25 000 kronor för sina mästerliga möten i vardagen. Det handlar om ett inkännande, socialt engagemang och en förmåga att skapa dialog med betraktaren. Hennes respektfulla och inkluderande sätt att fånga människor och situationer – som aldrig blir likriktade – gör henne till en förebild för både nu verksamma och kommande generationer fotografer.

Kicki Lundgren får 25 000 kronor för bilder av människor i sina nya liv. Vi möter den mogna människan som pensionär på sydliga breddgrader. Eller berörs av Saras vardag efter motorcykelolyckan i boken ”500-5MPH”. I båda fallen förenas det sociala engagemanget med respekt, känsla, spännande bildlösningar och – en gnutta humor. Hon låter oss också uppleva närvaron och njutningen av badande människor i boken ”Floating” som om vi vore på plats.

Nils Petter Löfstedt får 25 000 kronor för att han både värnar det fotografiska arvet och försöker vidga det. I boken och den Guldbaggenominerade filmen ”Himlens mörkrum” ger han nytt liv åt mästerfotografen Jean Hermanssons industribilder och placerar dåtiden i nutid. I sina andra egna böcker och filmer, bland annat ”The Pier” och ”Club 13”, tänjer han inspirerande ramarna för vad fotografi kan vara.

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet