Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familj Aanstoot och familj Akdemir träffas för första gången över en ramadan middag, så kallad iftar. ”Det är alltid trevligt med mat och sällskap”, säger Ia. Foto: Hadeel Ibrahim

Här äter familjerna iftar ihop – första gången de träffas: ”Vill vidga våra vyer”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande fastemånaden ramadan och projektet Min Ramdan pågår för fullt. SVT Nyheter Öst var på plats när turkiska familjen Akdemir i Linköping tog emot familjen Aanstood och bjöd på middag. Häng med och se deras första träff.

Det är cirka en halvtimme kvar innan man får bryta fastan, vilket kallas för iftar. Hos familjen Akdemir i Skäggetorp är maten är klar och bordet är dukat. Paret Nuran och Ilyas väntar med spänning på gästerna.

– Vi kan inte gå på gatan och bjuda hem folk vi inte känner, men genom projektet kan vi lära känna nya människor, säger Nuran.

”Vill vidga våra vyer”

Gästerna Janna, Take, Ia och Lovisa Aanstoot har rest mycket och är vana vid att ha kontakt med människor från olika länder.

– Vi såg det på Facebook och tyckte att var ett bra koncept. Vi vill vidga våra vyer och skapa kontaktnätverk, säger Take, känd för många östgötar för sitt arbete med ”Blågula bilen” och för sitt ordförandeskap för Miljöpartiet i Östergötland.

– Det är alltid trevligt med mat och sällskap, säger äldsta dottern Ia.

Vad serverades på middagen och vad tyckte både värden och gästerna om besöket? Se bilder och hör familjerna prata om upplevelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.