Foto: Linköpings kommun

Jättehotell för insekter byggs i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

20 meter lång och 10 meter bred entrébyggnad byggs i Tinnerö eklandskap vid Fröberget i Linköping. Fasadens västra och södra sida ska kläs med ett stort insektshotell.

– Det är Östergötlands största, kanske även landets största insektshotell. Vad vi vet är det ingen som har byggt större, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Linköpings kommun till SVT Nyheter Öst.

Vidare berättar han att fasaden kommer att bestå av 200 boxar som är 60 gånger 60 centimeter vardera.

Ska fungera som uteklassrum

Byggnaden kommer utöver tillhåll för insekter att fungera som vind- och regnskydd för besökare och gör det möjligt för skolklasser att ha lektioner i området i ur och skur, skriver Linköpings kommun på sin sajt.

– För att gynna områdets djurliv kommer den västra och södra fasaden helt kläs med boplatser för insekter, fåglar och fladdermöss. Många arter av bin och humlor minskar drastiskt i landet och har svårt att hitta boplatser. En tredjedel av alla våra biarter är rödlistade. Att göra ett jättestort bihotell ska inspirera besökarna att göra egna boplatser för djurlivet i sina hemmamiljöer, säger Anders Jörneskog, kommunekolog på Linköpings kommun.

Klart till sommaren 2021

Arbetet startade i slutet av augusti 2020 och beräknas vara klart i slutet av maj 2021.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat vad du själv kan göra, för att hjälpa pollinatörer, se klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet