Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studie visar – här diskrimineras männen

Här diskrimineras männen på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Mäns jobbansökningar besvaras i lägre grad när de söker jobb i kvinnodominerade yrken. Det visar en studie från bland annat Linköpings universitet.

Studien baseras på data från cirka 3 200 fiktiva ansökningar till arbetsgivare runt om i Sverige. För varje ansökan noterade forskarna sedan om de fiktiva sökande fick något svar och i så fall vilket.

– Gällande ansökningarna till kvinnodominerade yrken fick kvinnor svar i trettio procent av fallen och männen fick svar i femton procent av fallen, alltså bara hälften, säger Mark Granberg, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet

De yrken där diskrimineringen mot män i ansökningsprocessen observerades var bland annat sjuksköterska, barnskötare och förskollärare. Svårast var det för män att bli kallade till en intervju som lokalvårdare.

”Finns mycket kvar att göra”

I mansdominerade yrken som exempelvis fordonsmekaniker, lastbilschaufför, IT-utvecklare och lagerarbetare såg forskarna däremot ingen diskriminering mot kvinnor.

– Vi verkar ha kommit en bit när det gäller diskriminering mot kvinnor i arbetslivet, även om det finns mycket kvar att göra, säger Mark Granberg som utfört studien tillsammans med Ali Ahmed vid Linköpings universitet samt Shantanu Khanna vid University of California, Irvine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet