Har du ett så kallat hälsoschema? Berätta hur du upplever det

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal larmar nu om de så kallade hälsoschemana och menar att många tvingas gå ner i arbetstid. Har du ett hälsoschema? Berätta för oss hur du upplever det.

Har du ett så kallat hälsoschema? Chatta med oss om hur du upplever det!

Annette Karlsson • Jobbade på ett äldreboende där jag verkligen trivdes men fick byta då mitt hälsoschema var 13-22 och så börja dagen efter 6.45- 16 flera gånger i veckan . Gick till min chef och sade att detta kommer inte jag orka. Fick till svar att det är svårt att få till så alla blir bra. Efter ett par månader blev jag sjukskriven och till slut sökte jag en annan tjänst .Hur facket kan godkänna ett sådant schema är för mig obegripligt .

Mathias • För det första så finns det inget hälsosamt i dessa så kallade hälsoscheman överhuvudtaget utan detta är endast ett sparpaket som arbetsgivaren tjänar på.
Dom redan utsatta grupper inom vård & omsorg olika verksamheter får det sämre med personal som inte längre orkar. Norrköpings kommun går emot sin egen värdegrund och det är sorgligt att behöva uppleva detta 2021! Jag valde att lämna vård & omsorg och den största faktorn var det organisatoriska men framförallt värdesätter jag mitt egna värde, jag är ingen maskin, jag är människa och idag mår jag bra.
Jag kan bara hoppas för mina forna kollegors skull att Norrköpings kommun eller alla kommuner då hälsoscheman blivit den nya trenden att implementera att ni tänker om och blir en attraktiv arbetsgivare.

Linda Hultman • Jag har jobbat i nära 25 år inom samma typ av verksamhet. Jag har aldrig känt att det varit jobbigt att gå till jobbet. Och då har jag alltid jobbat 100 % m viss övertid. Men de sista åren..det går inte beskriva hur trötta och slitna mina kollegor och jag är!! Det är för lite m 9 lediga dagar när man jobbar inom detta! Vi har tung arbetsbelastning inom LSS och behöver fler dagar där man inte behöver ställa om till jobbläge. Som det är idag finns det bara 1 bra återhämtning och det är 3 dagarsledigheten. Men då finns risken att bli inbeordrad!
Jag har aldrig förlorat så många kollegor till andra arbetsplatser som under tiden vi hållt på med hälsoscheman.
När ska man inte att detta inte är hållbart?!!

Tess • Värdelöst att jobba som vi gör nu . Jobbar varannan helg och en helg är bara kvällspass 14-22, hela helgen förstörd du kan inte ha något inplanerat den helgen . Slopa hälsoschema och gå tillbaka som vi hade det förr. Allt handlar bara om pengar när det gäller kommunerna. Den som kom på detta med hälsoschema kan själv gå ut och jobba en månad så fåe vi se vad personen tycker om det. De behandlar oss som skit rent ut sagt . Man är helt slut och orkar ingenting , man ska ju inte behöva gå ner i tid pga detta skitschema .

Camilla Nyquist • Jag arbetar heltid. När jag jobbar helg arbetar jag 3 dagturer eller 3 kvällar till 22 följt av en dagtur från kl 7, därefter 1 ledig dag, sedan start kl 7 igen! Veckan efter bara dagturer...Alltså ingen återhämtning, vi äter ständigt värktabletter och längtar efter ledighet! Chefen vill inte lyssna, tycker jag kan byta jobb! Går inte att kombinera familj, fritid med de här arbetstiderna. Jobbar 3 kvällar i rad på två ställen på schemat..Känns hopplöst och vi är helt utarbetade efter pandemin, neddragningar i demensvården och dåliga arbetstider!!!

stödassistent inom Lss • arbete varannan helg, dagtid 7- 15-30 eller kväll 13-21:30. Det är tufft att börja jobba igen kl 7 på morgonen när man slutar 21:30. Arbetsgivaren tar inte hänsyn till restid till och från arbetet, all tid efter arbetstid räknas som rekreation. 8 timmars arbetsdag och 6- dagars arbetsvecka är inte hälsosamt en tredagars sammanhängande ledighet på 6 veckor och en löjligt låg lön, så ser det ut inom kommunal vård och omsorg. inte konstigt att det är svårt att rekrytera.

Erika • Jag jobbar heltid eller åtminstone ska jobba heltid men återhämtningen där i mellan är tuffa vissa dagar tar jag mig inte upp ifrån sängen för att jag är så sjukt trött att jag mår illa, ofta varje måndag har jag fått ringa in mig sjuk så jag får långledigt och jag reparera mig själv, efter jag gjort det kan jag jobba lite till. Men det här fungerar inte i längden alls. Mitt schema var toppen för ca 2 år sen nu är det bara katastrof,

LSS-personal. • Schemat görs om till ett hälsoschema trots att det inte passar enheten överhuvudtaget, vilket resulterar i att brukare INTE kommer i första hand. Personal går redan på knäna och ska nu inte ges någon ordentlig tid för återhämtning. Det är ohållbart, vi är människor, inte maskiner.

a • försöker orka jobba heltid med återhämtningen finns inte. På 6 veckor arbetar jag 2 helger: fredag 13-21 lördag och söndag 07.00-20.30 eller 07.30-21.
behöver ha 2 st 5 dagars veckor och 2st 6 dagars veckor för att få ihop tiden.
vissa pass ligger jag som "utlån vilket betyder att jag ska finnas tillhands för att täcka upp där det saknas. jag får ofta veta 15 min före mitt arbetspass börjar på vilken avdelning jag ska arbete. Vilket ju såklart skapar stress och olust.
hur länge ska vi orkar arbeta så här?

LSS personal • Jag jobbar inom LSS verksamhet sedan 25 år tillbaka. Jag ser medarbetare som går på knäna för mindre lediga dagar. Min sambo som jobbar natt och hade ett schema hon trivdes med fick sjukskriva sig för utbrändhet på grund av det såkallade hälsoschemat. Det är graverade hur hittepåmäniskor som inte vet eller ser hur en verksamhet fungerar anser sig veta bäst hur personal ska arbeta för att må bäst. Vidrigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.