Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för att hänga med in i yogasalen och för att höra varför några av deltagarna väljer att gå på ”prison yoga” i Norrköping. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Här finner de lugn genom ”Prison yoga”: ”Ett sätt att möta jobbiga tankar”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan några månader tillbaka håller instruktören Fredrik Wretman en gång i veckan gratis traumaanpassad yoga för män som går eller har avslutat behandling eller fängelsestraff.

– Jag är i behandling och tar alla chanser jag får, säger Tapi som för sjätte gången testar traumaanpassad yoga.

Prison yoga project

Det är en del av Prison yoga project Scandinavia som Fredrik har dragit igång gruppen i Norrköping. Projektet riktar sig till bland annat anstalter, skolor, behandlingshem och HVB-hem.

Syftet är att hjälpa personen att läka och återpassa sig till ett liv fritt från missbruk, kriminalitet och leva ett liv som inte styrs av deras tidigare trauma.

– Yoga är ett sätt att kunna möta jobbiga tankar, jobbiga känslor, utan att behöva prata om dem, säger Fredrik Wretman.

I videoklippet hör du bland annat Tapi som berättar vad som fick honom att testa traumaanpassad yoga.

PRISON YOGA

Prison yoga project grundades 2002 vid San Quentin-anstalten i USA. Detta med övertygelsen att de flesta intagna lider av komplexa trauman.

Prison yoga Scandinavia skriver på sin hemsida att de använder sig av evidensbaserad yoga med dokumenterade positiva effekter. De menar att deras metoder är utvecklade i samarbete med forskare och är inriktade på yoga som terapeutiskt stöd och lindring vid psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.