Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Malm är en av konstnärerna som bidragit till utställningen i Storån, hans verk heter ”Å-djuret”. I klippet hör du honom berätta mer om utställningen. Foto: Matilda Wärlinge Andersson/SVT

Här flyter konsten i Söderköping: ”Många stannar och tar bilder”

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad kan alla som är sugna kolla på flytande konst i Storån i Söderköping. Det är konstnärsföreningen Blandart som står bakom konstverken som antingen flyter eller på annat sätt står eller hänger vid ån.

Det var under pandemin som föreningen beslutade sig för att ta ut konsten till åskådare för att man inte skulle behöva trängas inomhus. Nu, tre år senare är det fortfarande en populär utställning och det är många turister som fotograferar konstverken berättar Lars Malm, som är en av konstnärerna som skapat verk till utställningen.

– Väldigt mycket folk tittar på det här och tycker att det är roligt, och ovanligt. Det är jättekul att så många visar intresse för det, säger han.

Söderköping

”Å-djuret” i Söderköping

I år har Lars Malm skapat konstverket som heter Å-djuret. Han blev inspirerad av myten om Loch Ness- odjuret och tyckte att det borde finnas ett odjur även i Söderköpings vatten.

Men det är inte bara att skapa konst och sätta ut i ån, materialet måste hålla hela sommaren och konstverken måste även förankras på något sätt.

– Det har ju hänt, i alla fall för mig, att konsten lossnat och flutit iväg, och vissa delar hittade jag aldrig, berättar Lars Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet