Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klockan 11.00 tågade den strejkande personalen ut från Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Martin Klevelid/SVT

Här går vårdpersonalen på US ut i strejk – Nadina: ”Vi menar allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.00 på tisdagen gick cirka 100 medarbetare på Universitetssjukhuset i Linköping ut i strejk. De kräver bättre arbetsvillkor.

– Det känns bra. Det är någonting vi måste göra för att visa att vi menar allvar, säger Nadina Besirevic, sjuksköterska på akutmottagningen.

Vårdförbundet och arbetsgivarsidan, som består av Sveriges kommuner och regioner och Sobona, har inte kommit överens i årets förhandlingar om ett nytt kollektivavtal.

För att sätta press på förhandlingarna går därför vårdpersonal idag ut i strejk på sju av landets största sjukhus. Totalt handlar det om runt 2000 medarbetare.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna
Jessica Frisk är vårddirektör på Region Östergötland. De följer noga hur strejken påverkar vården. Foto: Martin Klevelid/SVT

Så påverkas vården i Östergötland

Främst kommer strejken påverka akutmottagningen i Linköping, en del andra mottagningar, diagnostisk verksamhet och antalet vårdplatser.

– Det är klart att den här strejken har en allvarlig påverkan för våra patienters möjlighet att få vård i nuläget, säger Jessica Frisk, vårddirektör på Region Östergötland.

Hör i klippet vad Vårdförbundet kräver i årets förhandlingar och hur strejken påverkar vården i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet