Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Carlsson är kanslichef på Svenska kyrkan i Norrköping. Foto: SVT/Linnea Burén

Kyrkogårdarna rustar inför kris och krig: ”Världsläget har förändrats drastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Rysslands invasion av Ukraina uppdaterar nu Svenska kyrkan sin kris- och beredskapsplan. Det handlar bland annat om att säkra identifieringen vid gravsättning men också om att köpa in extra spadar och arbetshandskar.

Enligt begravningslagen har Svenska kyrkan, med undantag för ett fåtal kommuner, ansvar för att begravningsverksamheten i Sverige fungerar – även under krig.

– I samband med att världsläget drastiskt har förändrats så har det här aktualiserats. Jag känner att vi har en tydlig plan som håller i en kris eller krigssituation, säger Anders Carlsson, kanslichef Svenska kyrkan Norrköping.

Norrköping

Bland annat har Anders Carlsson beställt speciella nummerbrickor som är anpassade för att fästas på liksäckar, köpt in extra spadar, försökt säkra tillgången till drivmedel och uppdaterat gravkartorna med markerade områden för reservgravar.

I videon visar Anders Carlsson exempel på hur Svenska kyrkan höjer beredskapen på krematoriet i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet