Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Österlund, kyrkoherde i Finspångs församling, står vid området som numera kallas för ”katastrofen” – den del av kyrkogården som nu står tillgängligt för gravplatser i händelse av krig. Foto: Linnea Burén/SVT

Svenska kyrkan ser över krigsgravar för en halv miljon människor

Uppdaterad
Publicerad

Om kriget kommer till Sverige måste kyrkan kunna hantera mängden dödsoffer som ska begravas. Kyrkoherdar över hela landet har fått i uppdrag att höja beredskapen och kyrkan råder församlingarna att planera gravplatser för totalt fem procent av Sveriges befolkning.

Strax innan jul skickade biskopen ut ett brev till alla kyrkoherdar med en uppmaning om att kyrkan måste förbereda sig inför ett eventuellt krig eller krisläge. Kyrkoherdarna ska säkerställa att begravningsverksamheten kan fungera även om energiförsörjning, internet och telefoni försvinner.

Kyrkan har också bestämt att det måste finnas tillgänglig kyrkogårdsmark för att begrava totalt 5 procent av Sveriges befolkning och planeringen ska göras utifrån kistbegravningar eftersom krematorierna kan sluta att fungera. Runt om i landet inventerar nu kyrkoherdarna var det finns tillgänglig kyrkogårdsmark hos dem.

I videon visar kyrkoherden Pär Österberg det tillgängliga området vid Risinge kyrka som numera kallas för ”katastrofen”.

Utdrag ur kyrkans beredskapsförberedelser

Begravningsverksamheten är en samhällsviktig verksamhet som ska upprätthållas även under kris eller krig. Av begravningslagen (1990:1144) framgår att huvudmannen ska vidta de beredskapsförberedelser som krävs för denna verksamhet under höjd beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet