Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En mård tog sig upp på en balkong på Motala lasarett. Se videon. Foto: Helena Björäng

Här klättrar mården på 13:e våningen: ”Det var världens chock”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Motala lasarett fick på onsdagsmorgonen syn på en mård som klättrat upp till 13:e våningen och sprang på balkongräcket.

– Den sprang runt som en iller. Vi ringde väktaren som först inte trodde det var sant. Senare klättrade den ner till 12:e våningen, säger Lovisa Eld, undersköterska.

Personalen hängde ”som hökar i fönstren”.

Motala

– Det var världens chock. Först trodde vi att det var en iller. Den sprang fram och tillbaks på räcket och klättrade i en blomställning.

”Gick som en dans”

– Våningsnumren börjar på 7 i källaren, så 12 motsvarar väl egentligen 5 eller 6, säger Helena Björäng, sjuksköterskan som var den som filmade mårdens irrfärd på lasarettet.

Hon skriver i ett SMS att mården dök upp vid fyratiden under nattpasset och att ”man är ganska mosig i huvudet”. Men mötet med mården gjorde att personalen vaknade till och ”resten av natten gick som en dans”.

Mården finns i skogsmark i hela landet förutom på Gotland. Enligt artdatabanken är populationen beräknad till cirka 35 000 individer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet