Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska kommuner själva få bestämma hur många nyanlända flyktingar de vill ta emot? Max Haienhjelm Andreasson (SD) och Linda Ivarsson (MP) debatterar. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Här möts Åtvidabergspolitikerna i debatt om flyktinginvandringen

Publicerad

Ska kommuner själva få bestämma hur många nyanlända flyktingar de vill ta emot? Både Sverigedemokraterna och Miljöpartiet i Åtvidaberg tycker det är en mycket viktig fråga. Och de tycker helt olika.

SVT har låtit alla kommunala riksdagspartier svara på angelägna frågor i SVT:s valkompass. I Åtvidaberg har både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna angett ”kommunalt självbestämmande om flyktingmottagande”, som en särskilt viktig fråga för dem.

I videon ovan ser du Max Haienhjelm Andreasson (SD) och Linda Ivarsson (MP) debattera.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Idag bestämmer riksdagen hur många flyktingar en kommun ska ta emot och fördelas av Migrationsverket. Flera riksdagspartier driver förslaget att kommunerna själva ska få bestämma.

Åtvidabergs kommun styrs idag av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet. Partierna har 19 av kommunfullmäktiges totalt 35 ledamöter. Det innebär att de har egen majoritet i kommunen; i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder.

En annan fråga som engagerar i Åtvidaberg är sopsorteringen. Även här tycker MP och SD olika. Se deras argument i klippet nedan.

Ska alla villahushåll i Åtvidaberg få soptunnor med fyra fack för att underlätta sopsorteringen?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska alla villahushåll i Åtvidaberg få soptunnor med fyra fack? Se debatten mellan Max Haienhjelm Andreasson (SD) och Linda Ivarsson (Mp). Foto: Lena Liljeborg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet