Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Debut för hundarna att leta efter markvärmeläckor. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT

Här nosar hundarna upp vattenläckor under Linköpings gator

Publicerad

För första gången tar energibolaget Tekniska verken in hundar som ska hjälpa till att söka rätt på läckor i markvärmenätet i Linköping. När SVT träffar de fyrbenta detektiverna Oopzie och Algot är de på plats på Ågatan i centrala Linköping.

Hundarna är tränade i att söka efter läckor i fjärrvärmenätet. Men det här är första gången man söker läckor i markvärmenätet, vilket är ett nät som liknar ett golvvärmesystem med tusentals meter ledningar i serpentiner under marken.

Känner doft under jord

Enligt Tekniska verkan ska det finnas en stor vattenläcka i nätet på Ågatan, som man sökt efter i veckor utan resultat. Men nu har man alltså tagit in fyrbent expertis. Susanne Kihl som är ägare till Hundägarservice Specialsök berättar att det är mycket träning för att få hunden att lära sig känna dofter båda ovan och under jord.

– Jag har en hund som söker efter dricksvatten. Han har hittat läckor som ligger närmare två meter under jord, säger Susanne Kihl.

Gjorde markeringar: ”Jätteroligt”

Under sökinsatsen gjorde hundarna sju markeringar som nu ska undersökas.

– Vi får gräva upp där i höst, efter semestern. Det är jätteroligt att det gav resultat, säger Peter Jigered, projektledare på Tekniska verken.

Följ med på söket efter läckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.