Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olika vapensystem övar tillsammans på Gotland under Baltops. Foto: Patrik Widegren/SVT

Här övar USA:s marinkår tillsammans med Gotlands regemente

Uppdaterad
Publicerad

Stridsvagnar, soldater och helikoptrar tog plats i Bro, strax norr om Visby på torsdagen. Styrkor från USA och Sverige övade gemensamt på att slå tillbaka fiender som luftlandsatts på Gotland.

Tidigare under veckan har man också övat på att luftlandsätta soldater med fallskärm samt övat landstigning med materiel vid Tofta skjutfält.

Övningen är primärt för flyg och sjöstridskrafter men flera moment genomförs också på land. Det är den första riktigt stora övningen på hemmaplan som det återupprättade regementet P18 deltar i och delvis står värd för.

Gotland

– Än så länge har det gått bra. P18 är ett ungt regemente och vi är ju inte vana vid att hantera sådana här stora övningar. Men jag tycker att min personal har gjort ett jättebra jobb, säger Magnus Frykvall, chef för Gotlands regemente, P18.

Se bilder från övningen i klippet ovan.

Fakta om Baltops

I Baltops 2022 deltar 16 nationer och Nato. Övningen omfattar bland annat luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning, ubåtsoperationer, luftlandsättning och landstigningsoperationer.

Ett 40-tal fartyg, cirka 70 flygplan och totalt omkring 7.000 personer medverkar.

Sverige deltar med ubåt, två Visbykorvetter, två minröjningsfartyg, fyra stridsflygplan, två helikoptrar och drygt 500 medarbetare från marinstaben, första ubåtsflottiljen, tredje respektive fjärde sjöstridsflottiljen, Stockholms amfibieregemente, Marinbasen, Sjöstridsskolan, P18, K3, A8, F17 och Helikopterflottiljen.

Källa:Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet