Vad Sofia Haargaard känner till, så finns ingen annan hybridpark med just kombinationen vindkraft och solceller i hela Sverige. Foto: Ted Bergdahl/Jeppe Gustafsson

Här planeras solcellspark – el för 8400 hushåll

Publicerad

En 54 hektar stor solcellspark planeras just nu i Ydre kommun. Parken kan öppna redan om två år om den får klartecken från Länsstyrelsen.

I augusti i år började företaget European Energy att bygga en vindkraftpark i Grevkulla i Ydre kommun. Nu vill företaget utöka vindkraftsparken med solceller och skapa en så kallad hybridpark.

– Det här är en väldigt stor solcellspark för att vara i Sverige och då är det bra att kunna kombinera det med en vindkraft. När det blåser lite är det oftast väldigt soligt och när det inte är soligt, blåser det ofta mycket, säger Sofia Haargaard, project maneger European Energy.

Solcellerna kommer utöka den totala produktionen i Grevkulla med en tredjedel och tillföra el till motsvarande 8400 villors årsförbrukning.

Unik i hela Sverige

Hybridparker är än så länge ganska ovanliga i Sverige och vad Sofia Haargaard känner till, så finns ingen annan hybridpark med just kombinationen vindkraft och solceller i hela Sverige.

Men för att parken ska byggas behövs först tillstånd från Länsstyrelsen. Om Länstyrelsen godkänner projektet tar det ungefär drygt ett år att färdigställa parken och redan om cirka två år kan solcellerna i så fall börja producera el.

Jobbtillfällen i Ydre kommun

Anläggningen av parken kommer eventuellt skapa jobb i Ydre kommun, men i vilken omfattning vet inte företaget i nuläget. När parken är klar kommer också lokala företag att ta hand om skötseln och underhållet av parken.

– Både en solcellsanläggning och en vindkraftspark behöver tillsyn. Det behövs också väghållning och röjas för vinterväg, säger Sofia Haargaard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ydre

Mer i ämnet