Vi vill att ett fritidshus helst ska vara rött med vita knutar. Foto: TT

Här vill svenskarna köpa sommarhus

Publicerad

Ett fritidshus ska gärna vara rött och ha vita knutar. Om det dessutom ligger på Gotland och har vatten, avlopp och el uppfylls mångas bild av semesterdrömmen.

Gotland är för fjärde året i rad favorit när svenskarna drömmer om var de helst vill ha sitt fritidshus. På andra plats kommer Stockholms skärgård och på tredje plats Öland, enligt en ny undersökning från SBAB. Bohuslän, som förra året låg på andra plats har halkat ned till femte på årets lista.

60 procent av de svarande, fler kvinnor än män, uppger att varmvatten och avlopp är viktigt vid köp av ett fritidshus, och 59 procent tycker att elektricitet är viktigt. Mindre än hälften anser att det är viktigt att ha nära till bad eller sjöutsikt.

Köpa fritidshus ihop med andra?

Att dela ett fritidshus med andra kan vara ett sätt att få ned kostnaderna, men ställer också stora krav på samarbetet mellan ägarna.

De allra flesta i undersökningen, 85,1 procent, uppger att de inte har funderat på att köpa fritidshus ihop med andra, men här är det stora skillnader mellan åldersgrupperna. Bland 23–35-åringarna har drygt 20,4 procent funderat på att samäga ett fritidshus, men bara 4,2 procent av 56–80-åringarna.

966 personer mellan 20 och 80 år i hela Sverige har deltagit i undersökningen som utfördes av undersökningsföretaget Synolnt mellan den 22 och 25 februari.

Drömplatsen för fritidshus 2019

Visa

1. Gotland

2. Stockholms skärgård

3. Öland

4. Österlen

5. Bohuslän

6. Fjällen

7. Halland

8. Dalarna

9. Blekinge

10. Båstad/Bjärehalvön

11. Norrlandskusten

12. S:t Annas Skärgård

13. Småland

14. Södermanland

Källa: SBAB:s enkät (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet