I nästan alla Sveriges län är det vårdarbetsplatser som söker flest vikarier. Foto: TT

Hård kamp om vårdvikarier i sommar

Publicerad

Närmare 90 000 sommarjobb har anmälts till Arbetsförmedlingen – betydligt fler än förra året. I Norrköping är konkurrensen om vikarier inom vård och omsorg tuff.
– Vi kommer att få jobba in i kaklet med rekrytering, säger Julia Joachimsson, HR-strateg.

Redan i början av året drog många arbetsgivare igång jakten på sommarvikarier. Särskilt inom vård och omsorg är det många arbetsplatser som är tidigt ute, medan kaféer, butiker och restauranger börjar sin rekryteringsprocess först nu.

– Söker du jobb inom service finns det goda chanser att få jobb nu, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Tuff konkurrens

I nästan alla Sveriges län är det vårdarbetsplatser, till exempel hemtjänsten och äldreboenden, som söker flest sommarjobbare.

Och att det är tuff konkurrens om sommarvikarierna är något som Julia Joachimsson kan vittna om. Hon är HR-strateg på vård- och omsorgskontoret i Norrköping. Av de 1 500 sommarvikarier som kommunen behöver anställa totalt finns 1 000 platser inom just vård och omsorg.

Bättre kvalitet på sökande

Julia Joachimsson, HR-strateg i Norrköping, behöver sommarvikarier.

– Det är hittills 600 som har sökt. Det är färre än förra året, men kvalitén på dem som söker är samtidigt något bättre. Det är ju nu i april som söktrycket brukar vara som störst, så vi är inte oroliga, säger hon.

Men det kommer att krävas en hel del arbete att fylla alla lediga platser. 

– Vi kommer att få jobba med det här in i kaklet. Och även under sommaren kan det hända saker, avhopp och annat, som gör att vi måste fortsätta rekrytera, säger hon.

”Hör av dig ändå”

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, tycker att det är värt att söka jobb även för den som inte har rätt utbildning.

– Om du är intresserad av jobb inom vården men inte har en utbildning så kan du höra av dig ändå till arbetsgivare. Det är svårt att fylla alla luckor med utbildad personal och då kanske du kan komma in och avlasta, säger hon till TT.

Julia Joachimsson, HR-strateg inom vård och omsorg i Norrköping instämmer:  

– Vi söker ju personer som har utbildning och erfarenhet i första hand, men det finns ju inte, det är ett problem i hela landet. Men vi har möjlighet att lära våra vikarier. Vi tittar mycket på personlighet, inställning och mognad, säger hon.   

Arbetsförmedlingens siffror för månadsskiftet mars-april visar att totalt 88 382 sommarjobb anmälts. Det är drygt 6 000 fler än samma period förra året.

Inom dessa yrken finns det ett stort behov av sommarjobbare i hela Sverige:

Visa

– Undersköterskor

– Vårdbiträden

– Personliga assistenter

– Restaurang- och köksbiträden

– Vårdare, boendestödjare

– Sjuksköterskor

– Butikssäljare

– Städare

– Lager- och terminalpersonal

– Maskinoperatörer inom olika typer av industri, exempelvis stål- och metall, pappersvaruindustri och livsmedelsindustri

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer