Foto: SVT

Hård kritik mot Attendo i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Det privata vårdbolaget Attendo får nu åter skarp kritik för hur man sköter äldrevården i Linköping. 

I en ny rapport från Äldreombudsmannen får Attendo mer kritik än någon annan utförare i kommunen. Över hälften av alla klagomål. 

I morgon får äldrenämnden i Linköping en rapport på bordet där det redan hårt kritiserade vårdbolaget Attendo får nya anmärkningar på brister i vården: Det gäller klagomål på bemötande, sjukvård och rehabilitering, bemanning, mat och måltider och en rad andra områden – Attendo får hälften av alla klagomål. Även där man har en mindre del av verksamheten.

– Vi förväntar oss åtgärder inom de områden man sticker ut på, säger Peder Ellison, omsorgsdirektör i Linköping.

Åleryd blir kommunalt

Det är inte första gången Attendo är ifrågasatt och kommunen tar nu tillbaka Åleryds äldreboende från företaget. Det sker den 1 december i år.

Är det inte en signal till Attendo att dra sig härifrån?

– Det är självklart en fråga våra politiker ska svara på men var och en kan ju inse att det är en signal till Attendo att man inte är nöjd med verksamheten, svara Peder Ellison.

– Det kommer in för mycket klagomål på Attendo och det måste vi naturligtvis ta på allvar, anser Eva Lindh (S) omsorgsnämndens ordförande.

Inte helt borträknade

Men att för den sakens skull avpollettera Attendo helt och hållet är inte aktuellt. 

– Det är självklart så att det ger oss en fingervisning om att vi särskilt behöver följa Attendo eftersom det har varit ett antal ärenden där man inte följt avtalen och inte hållit den kvalitet vi efterfrågar. Då är det viktigt att vi får upp det, säger Eva Lindh (S).

Dessutom lovade socialdemokraterna i valrörelsen att hälften av äldreomsorgen i Linköping skulle upphandlas – och på den vägen är det.  Idag är 33 procent av verksamheten helt kommunal. Men 100 procent blir det alltså inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.