Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst följde med när Norrköpings kommun var ute och informerade om de nya reglerna vid Bråviken i Lindö. Se mer i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Effektivare kontroller av fritidsbåtshamnar när kommunen tar över tillsynen

Publicerad

Från och med första maj i år är det numera kommunernas ansvar att kontrollera avfallshanteringen på alla småbåtshamnar i landet. Tillsynen har tidigare skötts av Transportstyrelsen.

I Sverige finns det idag cirka 2 500 fritidsbåtshamnar. 450 av dessa har idag tömningsstationer för toalettavfall, enligt Transportstyrelsen.

Ändringen görs på grund av nya EU-direktiv som ska förbättra möjligheten att lämna toalettavfall och annat avfall från fritidsbåtar. Målet är att minska det marina skräpet runt Europas kuster.

Eftersom att kommunen redan gör andra tillsynsärenden vid hamnarna hoppas man att tillsynen av avfallshanteringen nu kommer att bli effektivare.

– Jag tror att det kommer göra att det finns större möjligheter för de som har en fritidsbåt att kunna lämna sitt avfall på ett mer ändamålsenligt och lätttillgängligt sätt, säger Magdalena Öberg, enhetschef för Miljöskydd, Norrköpings kommun.

Skärpta regler

Om en hamn inte når upp till reglerna för hur de ska hantera sitt avfall riskerar de nu också att behöva betala en sanktionsavgift.

Hör mer om hur kontrollerna går till i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.