”Hårt slag mot Norrköping”

Uppdaterad
Publicerad

FKP Scorpios beslut att ställa in nästa års festival på Bråvalla kom som en kalldusch för ansvariga norrköpingspolitiker, bland dom Reidar Svedal (L) i kommunstyrelsen, som också är ordförande i aktiebolaget Upplev Norrköping.

– Turistekonomiskt är det ett hårt slag när 50.000 – kanske till och med 60.000 – festivalbesökare uteblir nästa år. Det handlar om arbetstillfällen, skatteinkomster, övernattningar och positiv publicitet för kommunen, säger Reidar Svedahl till SVT nyheter Öst.

12 anmälda sexbrott

Kommunledningen fick beskedet från FKP på lördagsmorgonen och den innehöll samma information som står i pressmeddelandet.

Det vill säga att skälet till att ställa in nästa år är den misstänkta våldtäkten i publikhavet framför Håkan Hellström på stora scenen på fredagkvällen – och dom övriga anmälda sexuella ofredanden som förekommit, totalt elva stycken.

Vill inte spekulera

Det är färre än tidigare år och det är färre än på andra festivaler och många besvikna festivalbesökare frågar sig nu om det kanske också finns ekonomiska skäl bakom beslutet, som när Scorpio la ner Hultsfredsfestivalen. Men det vill inte Reidar Svedahl spekulera i:

– Vi kan bara acceptera deras beslut och beklaga att det blir så här. Scorpio har inga skyldigheter att arrangera festivalen. Om dom gör det bidrar kommunen med 1,3 miljoner kronor per gång, men det är ett optionsavtal som inte tvingar någon av parterna att fortsätta samarbetet. Kommer Bråvallafestivalen inte tillbaka kan vi erbjuda F13-området till annan verksamhet framöver och vi har visat att det är en attraktiv plats för många ändamål.

Mycket tråkigt

– Men nu har vi just fått beskedet. Alla eventuella planer som följer får vänta. Just nu känns det bara mycket tråkigt att höra detta, om ett arrangemang som betytt så mycket för så många, säger Reidar Svedal, ordförande i Upplev Norrköping – som nästa år blir en upplevelse fattigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet