Foto: Tomas Malmberg/ SVT

Hästinfluensa har upptäckts i Östergötland

Publicerad

Ett fall av hästinfluensa har upptäckts i Åtvidaberg i Östergötland och under tisdagen misstänktes ytterligare ett fall i Linköping.

Hästinfluensan sprids på samma sätt som hos människor och ger samma symptom. Det är främst unghästar som ännu inte vaccinerats som löper störst risk att smittas av viruset.

– Det här fallet har kommit nu från ett stall norr om Åtvidaberg. Det kommer från importhästar från Irland, säger Torsten Jakobsson, länsveterinär på länsstyrelsen i Östergötland.

Viruset som upptäckts i Åtvidaberg kan ha uppkommit eller blivit värre under transporten till Sverige.

– Transporten gör djuren stressade och kan göra att sjukdomar uppstår, säger Torsten Jakobsson.

Inga fall på Gotland

På Gotland har ännu inga fall upptäckts men länsstyrelsen uppmanar ändå hästägare att kolla upp när den senaste vaccinationen mot influensan gjordes.

– Det är precis som med oss människor. Vi blir olika sjuka, men risken kan till exempel öka om hästen är under hårdträning. Om influensan blir betydande kan till exempel travbanor behöva stängas av, säger Agneta Karlsson Nordström, länsveterinär, länsstyrelsen Gotland.

I Östergötland är en rekommendation att slussa in hästarna genom karantänstall för att lättare kunna upptäcka om hästarna bär på viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet