I klippet ser man havsöringar leka vid ett av få vattendrag som fortfarande har tillräckligt med vatten. Foto: Patrik Widegren /SVT

Havsöringen hotas av det torrare klimatet

Uppdaterad
Publicerad

De torra somrarna gör att att de kustnära vattendragen på Gotland får allt mindre vatten. Detta påverkar havsöringen som under hösten måste ta sig upp i dem för att fortplanta sig.

– Havsöringen har haft det ganska svårt de senaste åren, Vi har haft tre ”torrsomrar” på raken. Så överlevnaden i de här vattendragen har varit väldigt låg, säger Peter Landergren, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen på Gotland.

Leken försenats

Den normala fredningstiden för havsöring sträcker sig från 1 oktober till 31 december. Det är då som fisken vanligtvis söker sig upp i vattendrag för att fortplanta sig. Men på grund av låga vattenflöden i åar och bäckar vid kusterna så har havsöringens ”lekperiod” försenats.

Gotland
En stor havsöring leker vid grusbäddarna i ån. Foto: Patrik Widegren /SVT

Gruppen ”Fiskeförvaltning Gotland”, där bland andra länsstyrelsen på Gotland och flera fiskeorganisationer ingår, avråder nu från fiske även efter förbudstiden, till och med januari.

Se havsöringarna leka och hör Peter Landergren berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet