Ishockeyspelaren Jakob Lilja. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

HD fäller Lilja för misshandel efter crosschecking

Uppdaterad
Publicerad

I tingsrätt och hovrätt dömdes ishockeyspelaren Jakob Lilja för misshandel efter att ha crosscheckat en motspelare i nacken 2015. Nu fastslås domen i stort sett av Högsta domstolen (HD).

HD ändrar domen till att bli en rent villkorlig dom och tar bort dagsböterna.

– Det är en framgång. Vi hade så klart hoppats på ett frikännande. Jakob döms visserligen för ett brott, men att det blir en villkorlig dom är en framgång, säger försvarsadvokat Mats Tornéus.

Jakob Liljas försvarsadvokat, Mats Tornéus Foto: Tobias Holmqvist/SVT

HD skriver i domen ”att såväl handlingar som håller sig inom spelets regler som handlingar som strider mot dessa men håller sig inom spelets ramar normalt är tillåtna, även om de i och för sig uppfyller rekvisiten för t.ex. misshandel. Detta följer av brottsbalkens undantagsregel om samtycke och av de oskrivna reglerna om social adekvans”.

Domstolen menar då att själva crosscheckingen håller sig inom spelets regler – och givetvis strider mot dessa – även om den också är att betrakta som misshandel. Men precis som tings- och hovrätt kommer man fram till att ”slaget utdelades vid sidan av spelet och att gärningen inte kan anses vara tillåten med stöd av de nyss nämnda undantagsreglerna”.

Det var den 5 mars 2015 i ett allsvenskt derby som den dåvarande Röglespelaren crosscheckade Malmöbacken Jens Olsson i nacken. Hovrätten fastslog i september i fjol tingsrättens dom om misshandel av normalgraden med villkorlig dom och dagsböter, varefter Lilja överklagade till HD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer