Jakob Lilja, ishockeyspelare i Linköpings HC Foto: BILDBYRÅN/VIASAT

HD prövar Jakob Liljas dom för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under brinnande slutspel kommer beskedet – LHC:s Jakob Liljas crosschecking för tre år sen tas upp i högsta domstolen.

– Det här är positivt både för Jakob själv och för svensk idrotts del, säger Jakob Liljas advokat Mats Tornéus till SVT Nyheter Öst.

Det var lokaltidningen Corren som var först att berätta om beskedet idag, bara timmar innan Linköpings HC:s kvartsfinalmöte mot Djurgården.

Själva händelsen, där Lilja (då i Rögle) utdelade en crosschecking i nacken på Malmös Jens Olsson skedde i mars, 2015. Händelsen anmäldes och togs upp i civil domstol, först tingsrätten och sedan hovrätten. Lilja fälldes för misshandel och dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Kort efter domen överklagade Liljas advokat, Mats Tornéus, till Högsta domstolen, för att på så sätt få till ett prejudikat.

Nu har HD meddelat prövningstillstånd.

– En viktig delseger för oss att högsta domstolen beviljat prövningstillstånd. Målet kommer tas upp för ny prövning och där kan Jakob bli helt friad. På så sätt kan vi få till ett prejudikat som blir vägvisande för all idrott i Sverige om vad som ska skötas inom idrottens ramar och inte, säger Tornéus till SVT.

Jakob Lilja, som numera spelar i Linköping, i samband med tingsrättsförhandlingen. Foto: TT

Hur har Jakob Lilja tagit beskedet?

– Han var förstås mycket glad över det och ser det som positivt att HD tar upp det här till prövning så han har en chans att frikännas helt. Samtidigt är det här en jobbig process som pågått i flera år. För Jakobs del vill han ha ett avslut, men ett riktigt sådant. Det anser vi inte att vi fått än, säger Tornéus.

Att beskedet kommer nu och stjäl fokus från SM-slutspelet, hur ser han på det?

– Jakob Lilja är en professionell idrottsman som spelar på högsta nivå. Han har fullt fokus på sin sport. Det var inga problem för mig att prata med honom om detta bara timmar innan nedsläpp idag.

Vad händer nu?

– Riksåklagaren och vi får komplettera vår bevisning. Sen tar HD ett beslut om det blir en muntlig förhandling i Stockholm eller inte. I så fall tror jag det blir nu på våren eller till sommaren. Vi hoppas på något form av besked inom två månaders tid, säger Mats Tornéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.