Foto: TT/Viasat

Lilja fälls för misshandel i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Lilja, som nu spelar för Linköping, crosscheckade Redhawksspelaren Jens Olsson så pass hårt att han fick föras till sjukhus. Idag dömer hovrätten honom för misshandel.

I våras dömdes Jakob Lilja för misshandel i tingsrätten, som ansåg att ”angreppet inte var tillåtet enligt ishockeyns regler och stred mot sportens idé”. Det blev en villkorlig dom med 40 dagsböter á 650 kronor. Hovrätten fastställer domen utan några ändringar.

Inte idrottsligt motiverat

Hovrätten skriver att ”Jakob Lilja uppsåtligen och med stor kraft, med båda händerna på klubban, utdelade ett slag med klubban mot Jens Olssons oskyddade nackparti samt att Jakob Lilja måste ha förstått att slaget skulle tillfoga Jens Olsson i vart fall smärta.”

Hovrätten har bedömt att tacklingen inte var idrottsligt motiverad eller hade någon bäring på spelet eller var förenligt med ishockeyspelets idé. De skriver att tacklingen istället var föranledd av frustration och irritation. Därför kan hovrätten inte ge Lilja ansvarsfrihet trots att tacklingen skedde under pågående spel där spelarna samtyckt till att utsättas för visst våld.

Lilja är missnöjd över dagens besked och kommer ta ställning i slutet av veckan om han ska överklaga domen och ansöka om prövning i Högsta domstolen.

– Jag tror mycket väl att fallet skulle kunna beviljas prövning om vi väljer att gå vidare. Det vore önskvärt att klargöra var gränsen går för vad en idrottsman eller idrottskvinna får göra då de utövar sporter med våldsinslag som till exempel hockey utan att riskera att ställas inför rätta i domstol, säger hans advokat Mats Tornéus.

Det var försvaret som överklagade tingsrättens dom med motiveringen att det är ofrånkomligt med smärta inom ishockeyn och domen strider mot sportens idé. De menade också att det som hände skedde på en hockeyrink och inte ute på stan och bör därför räknas som en del av spelet.

LÄS MER: SHL-spelaren Jakob Lilja döms för misshandel

Jens Olsson, Malmöspelaren som blev tacklad, har tidigare sagt att han anser att Liljas tio matchavstängningar, varav fyra som omvandlades till böter, räckte som straff för crosscheckingen. Idag hälsar han att han inte har något mer att tillägga.

LÄS MER: Liljas advokat: ”Vi förväntar oss en friande dom”

LÄS MER: Åklagare: ”En ganska ful misshandel”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer