Jackie Arklöv får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt, det meddelar Högsta domstolen. Arkivbild. Foto: EWA TURES

Högsta domstolen tar inte upp Jackie Arklöv-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätts dom står fast: Polismördaren Jackie Arklöv kommer inte att släppas från fängelse inom de närmaste åren. Högsta domstolen tar inte upp fallet.

Det var i mitten av januari som hovrätten rev upp förra sommarens dom i Örebro tingsrätt, som beslutade att Arklöv skulle få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 års fängelse.

Göta hovrätts avslag betydde att han måste vänta i två år på att ansöka om en ny prövning om omvandling av livstidsstraffet, mot tingsrättens beslut att Arklöv kunde släppas fri hösten 2026. Enligt hovrätten finns det en risk för att Arklöv återfaller i ”brottslighet av allvarligt slag”.

Polismorden i Malexander

Dömdes med två andra

Arklöv överklagade domen till Högsta domstolen, som på tisdagen beslutade att inte bevilja prövningstillstånd i fallet.

Tony Olsson och Andreas Axelsson, som tillsammans med Arklöv dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999, har sedan tidigare släppts på fri fot.

Jackie Arklöv är utöver polismorden dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina.

SVT Nyheter rapporterade när hovrättsdomen kom i januari. I videon nedan kan du höra mer om hovrättens bedömning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malexandermördaren Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff. Hovrätten bedömer att det finns en återfallsrisk. Dennis Martinsson, lektor i straffrätt, förklarade i SVT:s Morgonstudio hur domstolen bedömer i sådana här fall. Foto: EWA TURES

Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

I juni 2000 dömdes de tre männen till livstids fängelse av Göta hovrätt.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet