Foto: Erik Molander

Hektiskt år för sjöräddare

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningssällskapet i Vadstena-Motala kan summera ett rekordår när det gäller antalet insatser under 2016.

Orsaken tros ha med vädret att göra.

Aldrig har så många larm kommit in till Sjöräddningssällskapets station i Vadstena-Motala. Stationen har funnits sedan 1999.

Erik Molander, frivillig sjöräddare, summerar 2016 som ett år med många lyckade uppdrag och med ett tillskott av flera nya frivilliga sjöräddare till stationen.

Totalt utförde stationens sjöräddare 70 insatser under förra året. Det är en markant ökning jämfört 2010 då antalet insatser var 27.

2015 utfördes 43 instaesr.

– Exakt orsak till ökningen vet vi inte, men med en hyfsat bra sommar var många på sjön. Det kan vara så enkelt att det hänger ihop, skriver Sjöräddningssällskapet i ett pressmeddelande.

En av stationens största insatser förra året ägde rum i början av januari, då en 14-årig kille försvann på sjön Roxen efter en skridskotur med sin familj.

Svävaren från Vadstena-Motala var på plats och sökte och kunde hitta pojken, som var nedkyld, men vid liv.

I samband med incidenten insåg man att stationen behövde en mörker- och värmekamera och kort efter insatsen fick stationen två donationer i form av kameror som kommer att placeras på två av stationens svävare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.