Det gick hög sjö under räddningsuppdraget i skärgården. Foto: Jim Karlsson/Sjöräddningen Arkösund och SVT

Ensam seglare räddad ur havet vid Häradsskär

Uppdaterad
Publicerad

En ensam seglare föll överbord nära Häradsskär i Östgötaskärgården under tisdagsförmiddagen. Sjöräddningen och en helikopter från Sjöfartsverket var på plats för att delta i räddningsarbetet.

Larmet kom till Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral (JRCC) klockan 10.36. Klockan 11.15 meddelade Räddningstjänsten Östra Götaland att mannen var funnen och skulle vinschas upp med helikopter för att flygas till Gryt och en väntande ambulans.

Larmade själv via telefon

Tidigare under insatsen hade räddningsstyrkorna inte visuell kontakt med den drabbade utan han försökte guida dem rätt med hjälp av telefon.

Valdemarsvik

– Det var hans livlina, det som var hans räddning, säger Jim Karlsson, stationsansvarig hos Sjöräddningssällskapet i Arkösund.

Ett fartyg från Kustbevakningen upptäckte mannen först och kunde sedan visa helikoptern var han befann sig.

Fördes till sjukhus

Vid 11.30-tiden rapporterade RTÖG att seglaren är ”vaken och talbar” men nedkyld, samt att han lastas i ambulans för att köras till sjukhus.

Det ska gå hög sjö och blåsa över 10 meter per sekund i byarna vid platsen.

JRCC:s presstjänst uppger att båten troligen gått ut från Stora Askö, men det är oklart vart seglaren var på väg.

Enligt en bulletin från Region Östergötland på tisdagskvällen betecknas mannens skador som lindriga och tillståndet som stabilt. Han får dock stanna kvar över natten på sjukhus för observation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet