Arkivbilder. Foto: Carl Larsson/SVT

Hemester ger fler besökare hos många östgötska turistmål

Publicerad

Än är det för tidigt att säga att det varit en rekordsommar för populära besöksmål i Östergötland. Flera av de destinationer SVT Nyheter Öst varit i kontakt med svarar dock att antalet turister har ökat. Ansvariga hos Göta kanal menar att antalet besökare ökat både via båt och på land.

”Troligtvis kan vi när sommaren är slut summera en riktig rekordsommar.” Skriver de i ett mejlsvar.

Antalet fritidsbåtar har hittills varit betydligt större än i fjol. Även andelen utländska besökare har stigit, men är inte uppe på nivåerna före pandemin. Det ska också ha varit högt tryck på bokning av boenden, cykeluthyrning med mera utmed kanalen.

Gamla Linköping meddelar att där ökade antalet besökare med 15 procent maj och juni, medan det stannade på 3 procent för juli. Från skärgården och Fyrudden meddelas gäster säga att både antalet båtar och besökare varit betydligt större än i fjol.

Inte rekord över allt

Hemestertrenden har också gett utdelning för slottet i Vadstena som rapporterar ”bra med besökare”. Turistandet har där dock varit mer utspritt över tid och de tror inte på någon rekordsommar.

Flygvapenmuseum håller på med en ombyggnad samt har fortfarande restriktioner och besök måste bokas i förväg. Detta tillsammans med minskade öppettider anser man därifrån gett betydligt sämre besökssiffror än normalt: Cirka 750 besökare per dag 2021 jämfört med cirka 2 000 per dag ett normalår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.