Sanna Detlefsen, direktor Stadsmissionen Linköping, berättar hur människor som lever i utsatthet påverkats under pandemin. Foto: Erika Landt/SVT

”Många har inte ens råd att köpa tvål”

Publicerad

Under pandemin har människor som lever i utsatthet drabbats hårt, enligt Sanna Detlefsen, direktor Linköpings Stadsmission. Samtidigt som befolkningen rekommenderas att hålla god hygien påpekar Detlefsen att det finns människor som inte ens har råd med tvål.

Sedan mars har Stadsmissionen delat ut över 10 000 matkassar och över 9000 matportioner runt om i Östergötland. Sanna Detlefsen, direktor Linköpings Stadsmission, menar dock att matkassarna inte hjälper om man inte har ett hem att laga mat i. Därför får vissa, som lever i hemlöshet, färdiga matportioner i stället. Även hygienartiklar har varit extra viktiga nu under pandemin, säger Sanna Detlefsen.

– Vi blir ju pepprade med rekommendationer att tvätta händerna, stanna hemma när du är sjuk och vädra, men många familjer runt om i Östergötland har faktiskt inte ens tvål hemma. Man har inte råd att köpa tvål, säger Sanna Detlefsen.

Linköping

Ingen smittspridning

Enligt Sanna Detlefsen har det inte varit någon smittspridning bland besökarna eller personalen vid Stadsmissionen i Östergötland –vilket hon tror beror på att de i vanliga fall är vana vid att hantera personer med blodsmitta och sjukdom.

– Sen tror jag att man är så isolerad från övriga människor runt om i staden, man träffar inte så många andra människor än sig själv, säger Sanna Detlefsen.

Hemlöshet i Östergötland

Hemlösheten i Sverige ser inte ut att minska enligt Stadsmissionens hemlöshetrapport för 2020. Enligt rapporten är Östergötland drabbad av alla katageorier av hemlöshet, som definieras av Socialstyrelsen enligt följande: akut hemlöshet, boende på institutioner, långsiktiga boendelösningar och eget ordnat kortsiktigt boende. I rapporten står det även att Stadsmissionen i Linköping, Norrköping och Motala främst möter personer i akut hemlöshet, men även de som bor på soffor i Stadsmissionens boenden.

Hör Sanna Detlefsen berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet