Helene Liljegren Gustafsson och Ronny Andersson berättar att ställen som Kontaktcentrum kan vara livsviktiga för många människor. Foto: Mimmi Moberg/SVT

”Det är livsviktigt att få komma hit”

Uppdaterad
Publicerad

För många av besökarna på Kontaktcentrum i Linköping är verksamheten livsviktig.

– Utan den skulle fler ta livet av sig, menar Ronny Andersson, som ofta besöker verksamheten.

Det är strax efter lunchtid och regnet faller ner över ett kallt Linköping. På innergården utanför Kontaktcentrum söker besökarna skydd under tak. Ett 20-tal människor sitter tillsammans. En del röker och dricker öl. De har kommit hit för att umgås.

– Folk vill samlas, det är inte många som pallar att sitta hemma, berättar Ronny Andersson som är en av de som ofta kommer hit.

Fredlig plats

Trots att besökarna tillåts vara påverkade av alkohol och droger går det oftast lugnt till. Även om det kan bli lite stökigt då och då leder det sällan till slagsmål eller bråk.

– Det här är den fredligaste platsen på jorden, berättar Helen Liljegren Gustafsson.

Hon sitter på trappan tillsammans med några andra. Hon röker, dricker cider och sminkar sig inför tv-intervjun.

Lever isolerat

Verksamhetschefen Annelie kommer ut och påminner om att hålla avstånd. Överallt sitter det lappar och skyltar med olika uppmaningar. Men bland besökarna finns ingen rädsla för att bli smittad av viruset.

– Vi lever så isolerat här. Vi träffar inga andra, berättar Ronny.

För många av besökarna är Kontaktcentrum en livsviktig verksamhet. Här får de mat för dagen, möjlighet att duscha och tvätta kläder. Men framför allt får de socialt umgänge.

Hör Ronny och Helen och följ med till kontaktcentrum i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.