Arkivbild på kommunhuset i Kisa. Foto: Sofie Berlin

Hemtjänst missade att äldre inte ätit på tre dagar

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna med hemtjänst hittades av anhöriga liggande över ett bord. Hemtjänstpersonalen hade inte reagerat på att hon inte ätit.

En äldre kvinna i Kinda kommun hade inte rört sina matlådor på tre dagar, men hemtjänstpersonalen reagerade inte på det eller på kvinnans försämrade hälsotillstånd.

Anmäler händelsen

Enligt anhöriga mötte de hemtjänstpersonalen i dörren på väg ut, medan kvinnan låg över ett bord nästan okontaktbar. Nu lex Sarah-anmäler kommunen händelsen.

Kvinnan var undernärd och uttorkad och fick åka ambulans till sjukhus. Vid tidpunkten för anmälan, två veckor efter händelsen, vårdades hon fortfarande på sjukhus, enligt nyhetsbyrån Siren.

Föreslår ny rutin

Kinda kommun planerar nu att hålla samtal med berörd personal, något som inte kunnat göras än på grund av semestertider.

”Viktigt att personalen tar sig tid som är planerat hos brukare och inte stressar till nästa”, skriver Peter Lilivik Starlead, verksamhetschef för hemtjänsten i Kinda kommun, i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Han föreslår även att en ny rutin införs, att personalen undersöker så att maten intas om det misstänks att vårdtagaren inte gör det, alternativt att sitta ner med brukaren under måltiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.