Jeanette Bäckström utbildar sig till hundförare i hemvärnet. Foto: Patrik Widegren /SVT

Hemvärnet – en viktig del av försvaret på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år då har försvaret byggts upp igen på Gotland. Ett förband som hamnat lite i skuggan av satsningarna på P18 är hemvärnet.

Men även om P18 återuppstått med fast anställda soldater så har hemvärnet fortfarande en viktig roll, det menar rikshemvärnschefen som idag besökte Gotland.

– Om man tittar på hemvärnet så är det nästan 50 procent av försvarets totala insatsorganisation. Vi har ungefär 21 000 hemvärnssoldater idag. Det är en otroligt viktig del för att skapa förutsättningar för övriga delar av Försvarsmakten att kunna lösa sina delar, säger Stefan Sandborg, rikshemvärnschef.

Försvaret på Gotland

Vid skjutbanorna på visborgsområdet pågår utbildning i pistolskytte. Gemensamt för rekryterna är att de har sökt sig hit frivilligt.

– När jag fick höra att man kunde bli hundförare så blev jag fruktansvärt nyfiken, och då valde jag att haka på, säger Jeanette Bäckström.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet