Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carolina Jernberg berätta om sonens färglada gravsten: ”Noel älskade discolampor” Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Hennes son fick en discograv

Uppdaterad
Publicerad

Gravstenar har ofta varit grå fyrkanter, men runt om i landet börjar det nu dyka upp allt fler personligt designade gravstenar. Carolina Jernbergs son Noel fick en gravsten som ser ut som en discokula.

– Han kunde inte sitta i sitt rum och leka om inte discolampan var på, säger hon.

Carolina Jernberg valde en discogravsten till son, när han dog bara nio år gammal.

I inslaget ovan berättar hon varför hon ville ha en sten med färger som verkligen sticker ut. Hennes första idé var en lejonformad sten, eftersom Noel var stark som ett lejon, men skisserna blev inte bra:

– När jag sedan kom med discoidén sa stenhuggarna att de aldrig sett något liknande men jag tror de tyckte att det var roligt att göra något annorlunda.

Stenar som speglar personligheten

Sara Adolfsson, är samordnare för hållbar kyrkogårds- och markförvaltning i Linköpings stift. Hon har märkt av trenden med udda gravstenar och har inget emot den:

– Vi har ett mer individanpassat samhälle, där folk vill vara mer speciella. Kyrkogårdarna ska ju visa hur historien sett ut och vi måste ju visa vår tid också.

Hon berättar att vissa gravplatser till exempel kan ha regler för hur stora gravstenarna får vara men att det annars är helt upp till gravrättsinnehavaren att bestämma hur gravplatsen ska se ut, så länge den inte väcker anstöt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet