Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Elvs uppgift i eftermiddag var att hålla halkan bort från Motalas gator med hjälp av salt. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Snöovädret: Henrik gör Motalas gator farbara

Publicerad

Det talades om ett riktigt snöväder. På många platser blev det inte så farligt, men personalen i snösvängen måste alltid vara beredda.

Henrik Elv är fordonsförare på Motala kommun. Han är en av dem som följt väderprognosen lite extra det senaste dygnet. Hans uppgift är nämligen att få undan snön och bekämpa halkan i Motala.

Eftersom de riktigt stora snömängderna inte hade kommit i Motala så blev eftermiddagens uppgift att salta, ett jobb som kan vara nog så högteknologiskt.

Motala

– Vi kör fyra meter brett och tio gram per kvadratmeter, berättar Henrik.

”Lite sport”

I lastbilen finns en panel där han kan välja hur mycket salt som ska spridas, hur saltet ska fördelas på bredden och om den ena sidan ska ha mer salt än den andra.

Även om Henrik Elv kanske inte längtar efter snö så tycker han ändå att snöröjning är lite roligare än saltning.

– Då ser man ju att man gör något. Det är lite teknik att försöka få undan snön på rätt sätt. Det är lite sport, säger Henrik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet