Kock, förskollärare och elektriker är några av de yrken som är hetast just nu. Foto: TT

Hetaste yrkena för ett framtida jobb

Publicerad

Arbetsmarknaden i Östergötlands län är fortsatt stark och många arbetsgivare planerar att anställa fler, det bedömer Arbetsförmedlingen i en ny prognos.

Enligt prognosen kommer sysselsättningen i Östergötland att öka med 8 300 nya arbetstillfällen till och med nästa år.

Det är framförallt bygg och annläggningsingejörer, It-specialister, kockar, läkare, lärare och psykologer som är vad arbetsmarknaden efterlyser i Östergötland just nu och ett år framåt.

Inom flertalet yrkesområden råder det brist på arbetskraft med rätt kompetens. Särskilt svårt att hitta arbetskraft har bland annat arbetsgivare inom byggsektorn, hälso- och sjukvård och inom utbildningssektorn.

– Många arbetsgivare vill förstärka och ladda inför hösten, så det här är en bra tid att söka eller byta jobb. Eftersom många arbetsgivare har svårt att hitta den kompetens som de söker behöver de tänka om, säger Ellinor Wassberg, jobbsöksexpert på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.