Historiskt beslut för Ostlänken – Trafikverket kan ta nästa steg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland meddelar att en miljökonsekvensbeskrivning för Ostlänken godkänts för första gången i länet. Det innebär att Trafikverket kan ta nästa steg och ställa ut järnvägsplanen för granskning.

Det är miljökonsekvensbeskrivningen för Ostlänkens sträcka mellan Klinga och Bäckeby i Norrköpings kommun som Länsstyrelsen Östergötland nu har godkänt. Syftet är att redovisa den miljöpåverkan som uppstår – både under byggtiden och då anläggningen tagits i drigt.

– Att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för ett stort infrastrukturprojekt som Ostlänken innebär ett omfattande arbete för både Trafikverket och Länsstyrelsen. Flertalet av Länsstyrelsens expertområden behöver medverka i arbetet för att den ska bli så bra som möjligt, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör och samordnare för arbetet med Ostlänken på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Ostlänkens utbyggnad mellan Klinga och Bäckeby omfattar en sträcka på tolv kilometer och innefattar även en lång och hög bro över Göta kanal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostlänken

Mer i ämnet