Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utvecklingsledare Rebecca Olovsson kommenterar den låga ungdomsarbetslösheten i Ödeshög. Foto: SVT/ Mimmi Moberg

Arbetslösheten i Ödeshög fortsätter sjunka – ”Historiskt låg”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i Ödeshög fortsätter att sjunka och ungdomsarbetslösheten är näst lägst bland landets alla kommuner. Det meddelar kommunen som redovisar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Ödeshögs är en av de kommuner som fortsatt har lägst arbetslöshetssiffror i Östergötland och är även en av de kommuner i länet där arbetslösheten sjunkit som mest under det senaste året.

Kommunen beskriver läget efter den senaste mätningen som att arbetslösheten nu är historiskt låg. Det betyder att arbetslösheten nu är under 4 procent, vilket den inte varit på 15 år.

Ödeshög

– Det har varit en lång process och vi har haft sjunkande arbetslöshetssiffror nu under de senaste fem åren, så det här är glädjande, säger Rebecca Olovsson, utvecklingsledare på Ödeshögs kommun.

Få unga utan jobb

Bland de individer som är 18-24 år var endast 2,4 procent inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av juli 2023.

En viktig faktor som kommunen själva pekar på är att de 2018 gjorde en satsning och började arbeta mer över förvaltningsgränserna. Särskilt fokus har legat på de grupper som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, unga, nyanlända och individer med funktionsvariationer.

– Vi är näst lägst i landet när det gäller ungdomsarbetslösheten och vi kommer självklart fortsätta arbeta med den fina samverkan vi har byggt upp, säger Rebecca Olovsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet