Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hittade de skadade och döda fåren: ”Det känns tråkigt och ledsamt”

Uppdaterad
Publicerad

På den gård norr om Ljungsbro som drabbats av en vargattack finns ett 70-tal får. Svt Nyheter Öst har pratat med personen som hittade de rivna fåren i hagen.

– Jag skulle åka till jobbet på måndagen och såg att några får låg tokigt. När jag gick närmare såg jag att de hade blod runt halsen och det gick omkring skadade och blodiga lamm, säger personen som vill vara anonym, till Svt Nyheter Öst.

Två får döda och sex lamm avlivades

En grupp med ett 20- tal får hade precis släppts ut på betet, som ligger i nära anslutning till bostadshuset. Men under måndagsmorgonen hittades två döda tackor i hagen och sex lamm fick avlivas, då de skadats så svårt i angreppet, som enligt Länsstyrelsen orsakats av varg.

Tidigare attacker på gården

Det är inte första gången gården får besök av varg.

– Vi har haft vargattacker tidigare, en för två år sedan och en attack för tio år sedan.

Vad var din första tanke?

– Jag tänkte bara det inte är varg igen.

Personen berättar att de efter de tidigare attackerna sett över sina stängsel och försökt säkra dem mot angrepp.

– Den här gruppen som angreps gick dessutom nära ladugården, så att vi lätt skulle kunna ta in dem och vi har haft dem på tre trådar med el, säger personen.

”Det är ett sådant lidande”

Efter angreppet har Länsstyrelsen satt upp flaggor i och runt betet för att vargen ska skrämmas bort om den kommer tillbaka. Alla får har nu tagits in och de är påverkade av det som inträffat.

– De är trots allt lugna men apatiska, säger personen och tillägger att attacken har satt djupa spår.

– Det känns tråkigt och så ledsamt. Man funderar över om man kan ha får och att man ska behöva drabbas av detta igen. Jag har sett vad varg kan ställa till med, det är ett sådant lidande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Östergötland

Mer i ämnet