Foto: SVT arkiv

Hittade vikingaskatt av en slump

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Gardell på Gotland hittade något som såg ut som en hästsko. Det visade sig vara ett förgyllt silverspänne från vikingatiden.

I september 2013 grävde Kristina Gardell och en bekant hål för att placera stolpar vid fiskeläget i Tomtbods på Gotland. Då upptäckte de något som kanske ingen har sett sedan 1000-talet.

Sällsynt smycke

Silverpännet är inte helt intakt men är detaljrik och är utsmyckad med ungefär tio drakdjur. Den typen av spännen är ganska ovanliga och förekommer bara på Gotland och Baltikum.

Kan tillhöra en större skatt

Platsen där spännet hittades ligger nära strandkanten och när Gotlands museum gjorde en efterundersökning på platsen hittades inget annat. Det fanns nämligen utfyllnadsjord på fyndplatsen vilket kan innebära att smycket kan ha hamnat där men egentligen hör hemma i en annan skattgömma någonstans på Gotland.

Högt kulturhistoriskt värde

Enligt kulturmiljölagen (KML) ska upphittaren av ett fornfynd få behålla det om den inte har hittats i samband med andra fornlämningar. Däremot är upphittaren skyldig att erbjuda staten att få köpa smycket.

Nu har Riksantikvarieämbetet köpt spännet för 12 000 kr av Kristina Gardell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer