– Det är helt unika siffror. Det stora inflödet har vi inte sett vid något tillfälle tidigare under pandemin, säger Leif Höök på Försäkringskassan om antalet ansökningar om ersättning. Foto: Christine Olsson, TT arkiv

Hög smittspridning påverkar kommunerna

Publicerad

11 av 13 kommuner i Östergötland upplever måttlig eller betydande påverkan på den kommunala hälso- och sjukvården samt omsorgen.

Det framgår av länsstyrelsens senaste lägesbild som bygger på rapporter från vecka 2.

Det ansträngda läget, som även omfattar hälso- och sjukvården inom Region Östergötland, beror på stor personalfrånvaro som följd av säsonginfluensa, RS-virus och hög smittspridning i covid-19.

– Den här smittspridningsvågen riskerar att påverka samhällsviktig verksamhet mer än tidigare under pandemin eftersom så många blir sjuka samtidigt eller tvingas stanna hemma för att någon i familjen är sjuk, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

Flera kommuner har stärkt sin krisledning för att hantera den allvarliga situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.