Foto: Tina Enström/SVT

Höga böter hotar Bernth i det gula huset

Uppdaterad
Publicerad

Mjölby kommun hotar villaägaren i gula huset i Skänninge med höga böter om han inte målar om sitt hus. 22 500 kronor varje månad. Intresseorganisationen Villaägarna är skarpt kritiska till kommunens agerande. ”Det är förskräckligt.”

Bernth Uhno målade om sitt hus i flera nyanser av gult och det har Mjölby kommun reagerat på. I måndags beslutade de att Bernth Uhno måste måla om huset. Annars hotar de med dryga böter.

Om huset inte är ommålat i höst måste Bernth Uhno betala 22 500 kronor varje månad tills huset är ommålat.

Det gula huset

– Det är förfärligt. Det är verkligen alldeles, alldeles, för högt. Det är en otroligt hög summa för att göra något som är lovligt, säger Madeleine Arvidsson Wäli, jurist på Villaägarnas riksförbund.

Enligt henne är det ovanligt med ett så högt vitesbelopp. Och det är ännu ovanligare att en husägare tvingas betala vite varje månad.

Överreagerat

– Jag bedömer att man har överreagerat. Man borde inte ha reagerat över huvud taget, säger Madeleine Arvidsson Wäli.

Men Mattias Petersson, stadsbyggnadschef i Mjölby, tycker inte att det är en för kraftig åtgärd.

– Ett vite ska sättas så att det inte är lönsamt att betala vitet och strunta i åtgärden, säger han.

Men på fem månader kommer ju villaägaren upp i över 100 000 kronor. Det är väl ganska mycket pengar för en enskild person?

–Fast å andra sidan, om han målar om fasaden så kostar det inget heller, säger Mattias Petersson.

Kulturmiljön ska värnas

Ett skäl till att kommunen har reagerat är att Bernth Uhnos hus ligger i närheten av en gammal klosterruin från 1200-talet. Men många invänder att det vid denna kulturmiljö redan finns andra byggnader som också sticker ut.

Det ligger ju en bensinmack alldeles bredvid klosterruinen?

– Ja, men den bedömningen gör inte vi. Vi förlitar oss på att länsmuseet gjorde den bedömningen den gången när macken etablerades, säger stadsbyggnadschefen Mattias Petersson.

Enligt honom påverkar bensinmacken över huvud taget inte kommunens bedömning av det gula huset.

Reagerar på gult

Har ni fler liknande ärenden där kommunen har reagerat på hur något ser ut?

– Ja det finns en byggnad i centrala Skänninge där länsmuseet reagerade på en färgsättning. Och där de har målat om nu.

Vad var det för färg som de reagerade på då?

– Ja... det var gult.

I tv-reportaget här ovanför finns flera andra exempel på husägare som fått bakläxa av kommunen. Till exempel en husägare i Eskilstuna som till slut vann striden mot kommunen och fick behålla den blå färgen på huset.

Johan Birath (S) är kritisk

I tv-reportaget träffar vi också Johan Birath (S) som är politiker i grannkommunen och han är också kritisk.

– Politiker ska i möjligaste mån undvika att lägga sig i den privata sfären. Det gäller både folkhälsofrågor och byggnadsfrågor, säger han och tillägger:

– Det är ju lite känsligt att yttra sig i ärenden som gäller en annan kommun. Men eftersom den här frågan har kommit upp på riksnivå och till och med diskuterats borta i Asien tar jag mig friheten att tycka till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gula huset

Mer i ämnet